Den blå Monastrell drue er oprindeligt fra Spanien (3. mest plantede i Spanien) Her findes den mest i det sydvestlige Spanien, hvor regioner som Jumilla, Yecla og Alicante kan nævnes.

I Frankrig går den under navnet "Mourvedre" og gør sig i hele Sydfrankrig, og sydlige Rhoné dal. I Bandol skal Mourvedre indgå med mindst 50% i deres røde og rosé vine. Den står for "M" i GSM blends (Grenache, Syrah & Mourvedre) Australien bruger den meget som en blandings drue under navnet Mataro. I Californien benyttes den ligeledes i blandinger

Drueren er små, tykskindet, lave på syre men tilsvarende højt sukkerindhold. Druen kræver en lang vækstsæson med megen varme for at kunne modnes.

Den tilfører ved normale vækstbetingelser alkohol og farve til vinene. Samt aromaer af sorte bær, tørrede krydderier, vildtkød og skov.

Interessen for vine lavet med Monastrell-druen er steget i de seneste år, både i Spanien og internationalt. Dens karakteristiske smagsprofil og evne til at trives i varme klimaer har gjort den til en attraktiv mulighed for vinproducenter, der søger at lave vine med personlighed og karakter.